Dieta, która wspomoże Twój zmęczony zimą organizm – dieta na tzw. przesilenie wiosenne

Zimą więcej czasu spędzamy w domu, mało się ruszamy i jemy bardziej kalorycznie. Jadłospis często jest ubogi w warzywa i owoce. Zmęczenie powoduje, że jemy coś na szybko a później zasiadamy pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądamy pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin i składników mineralnych. Pojawia się słoneczko, dzień staje się coraz dłuższy więc powinniśmy mieć ochotę na spacery i większą aktywność fizyczną. Niestety często nie mamy na to po prostu siły. Zmęczenie i znużenie ponurymi dniami bierze górę. Dopada nas przesilenie wiosenne. Czas skończyć z narzekaniem, trzeba zacząć się prawidłowo odżywiać i dbać o ruch! Co można zrobić aby poczuć się lepiej?

Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowe zaopatrzenie w zdrowe produkty. W naszej kuchni powinny znaleźć się warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, orzechy, które dodadzą nam odpowiednio zbilansowanej energii, witamin i składników mineralnych.

Jakie to produkty?

  • Papryka - źródło witaminy C, A oraz potasu.100 g papryki to jedynie 28 kcal
  • Jarmuż - źródło witaminy C, A, potasu i wapnia. 100 g jarmużu to około 30 kcal
  • Borówki amerykańskie - źródło witaminy C, A, B, PP, zawierają fitoestrogeny, antyoksydanty i antocyjany, selen, cynk, potas, wapń, miedź i mangan. 100 g to 57 kcal
  • Granat - źródło witaminy C, A, B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. 100 g pestek granatu to 68 kcal
  • Figi suszone – źródło potasu, wapnia, magnezu. 100 g to 290 kcal
  • Orzechy brazylijskie – źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu. 100 g orzechów brazylijskich to 656 kcal
  • Kasza gryczana – źródło flawonoidów, w tym rutyny. W kaszy gryczanej znajduje się potas, fosfor, magnez, wapń. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jest naturalnie bezglutenowa. 100 g suchej kaszy to 346 kcal
  • Brokuły – źródło potasu, wapnia, fosforu, selenu. Brokuł obfituje w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C i A. 100 g to 27 kcal
  • Pomarańcze – źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu. W pomarańczy znajdują się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C i A. 100 g to 44 kcal
  • Winogrona czarne – to przede wszystkim źródło reswerartolu. Resweratrol wykazuje się aktywnością biologiczną, wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Można jeszcze długo wymieniać wiele różnych prozdrowotnych produktów jak np. chia, komosa ryżowa, amarantus, jabłka, gruszki, maliny. Pamiętajmy, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował niezbędne jest jeszcze jego odpowiednie nawodnienie.

Zapotrzebowanie na wodę jest indywidualne, zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, składu diety i warunków atmosferycznych.

Jeśli zadbamy o różnorodność naszej diety na pewno łatwiej będzie nam pokonać przesilenie wiosenne. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz stan zdrowia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie możemy jednak zapominać o aktywności fizyczne – pamiętajmy ruch to zdrowie.

Osobom, które są zapracowane i nie mają czasu aby dokładnie przemyśleć swój sposób żywienia, polecam aby udały się na wizytę do wykwalifikowanego, dyplomowanego dietetyka, który w fachowy sposób ułoży spersonalizowany jadłospis.

Więcej o przesileniu wiosennym

Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Zobacz również: Wiosenny detoks

Literatura:
Prof. dr hab. med. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

Źródło: https://madrezywienie.pl/przesilenie-wiosenne/

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Dietetyczna nutella Wegańska wuzetka idealna! Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Babeczki trójkolorowe bez pieczenia Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Bananowy chleb Dietetyczna chałwa w 10 minut Zdrowe ciasto z kaszy Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na świecie - mąka kokosowa Smaczne i odchudzające przekąski

Popularne w tym tygodniu:

FIT CIASTO z MASŁA ORZECHOWEGO ! FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Szarlotka na diecie ? Ależ TAK (i to bez glutenu) Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Zdrowe, oryginalne i proste przepisy na śniadania Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Tych produktów nie jedz przed treningiem 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie