Dieta, która wspomoże Twój zmęczony zimą organizm – dieta na tzw. przesilenie wiosenne

Zimą więcej czasu spędzamy w domu, mało się ruszamy i jemy bardziej kalorycznie. Jadłospis często jest ubogi w warzywa i owoce. Zmęczenie powoduje, że jemy coś na szybko a później zasiadamy pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądamy pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin i składników mineralnych. Pojawia się słoneczko, dzień staje się coraz dłuższy więc powinniśmy mieć ochotę na spacery i większą aktywność fizyczną. Niestety często nie mamy na to po prostu siły. Zmęczenie i znużenie ponurymi dniami bierze górę. Dopada nas przesilenie wiosenne. Czas skończyć z narzekaniem, trzeba zacząć się prawidłowo odżywiać i dbać o ruch! Co można zrobić aby poczuć się lepiej?

Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowe zaopatrzenie w zdrowe produkty. W naszej kuchni powinny znaleźć się warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, orzechy, które dodadzą nam odpowiednio zbilansowanej energii, witamin i składników mineralnych.

Jakie to produkty?

  • Papryka - źródło witaminy C, A oraz potasu.100 g papryki to jedynie 28 kcal
  • Jarmuż - źródło witaminy C, A, potasu i wapnia. 100 g jarmużu to około 30 kcal
  • Borówki amerykańskie - źródło witaminy C, A, B, PP, zawierają fitoestrogeny, antyoksydanty i antocyjany, selen, cynk, potas, wapń, miedź i mangan. 100 g to 57 kcal
  • Granat - źródło witaminy C, A, B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. 100 g pestek granatu to 68 kcal
  • Figi suszone – źródło potasu, wapnia, magnezu. 100 g to 290 kcal
  • Orzechy brazylijskie – źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu. 100 g orzechów brazylijskich to 656 kcal
  • Kasza gryczana – źródło flawonoidów, w tym rutyny. W kaszy gryczanej znajduje się potas, fosfor, magnez, wapń. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jest naturalnie bezglutenowa. 100 g suchej kaszy to 346 kcal
  • Brokuły – źródło potasu, wapnia, fosforu, selenu. Brokuł obfituje w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C i A. 100 g to 27 kcal
  • Pomarańcze – źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu. W pomarańczy znajdują się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C i A. 100 g to 44 kcal
  • Winogrona czarne – to przede wszystkim źródło reswerartolu. Resweratrol wykazuje się aktywnością biologiczną, wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Można jeszcze długo wymieniać wiele różnych prozdrowotnych produktów jak np. chia, komosa ryżowa, amarantus, jabłka, gruszki, maliny. Pamiętajmy, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował niezbędne jest jeszcze jego odpowiednie nawodnienie.

Zapotrzebowanie na wodę jest indywidualne, zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, składu diety i warunków atmosferycznych.

Jeśli zadbamy o różnorodność naszej diety na pewno łatwiej będzie nam pokonać przesilenie wiosenne. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz stan zdrowia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie możemy jednak zapominać o aktywności fizyczne – pamiętajmy ruch to zdrowie.

Osobom, które są zapracowane i nie mają czasu aby dokładnie przemyśleć swój sposób żywienia, polecam aby udały się na wizytę do wykwalifikowanego, dyplomowanego dietetyka, który w fachowy sposób ułoży spersonalizowany jadłospis.

Więcej o przesileniu wiosennym

Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Zobacz również: Oleje roślinne - sekret zdrowia i urody

Literatura:
Prof. dr hab. med. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

Źródło: https://madrezywienie.pl/przesilenie-wiosenne/

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Zielony sok z jarmużu, selera i ananasa Co jeść przed i po treningu? Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Najprostsze ciastka Odchudzone fast-foody Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Zdrowe desery z nasion chia Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Marchewkowy serniczek Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Razem czy osobno? Dowiedz się, jakie produkty powinniśmy jeść razem, a których połączeń lepiej unikać Czy warto używać syropu klonowego na diecie? Co jeść po porannym bieganiu? Propozycje na zdrowe i pożywne śniadanie 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Chia nasion czar Pieczone sajgonki wegetariańskie Tych produktów nie jedz przed treningiem Racuszki z jabłkiem

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Proste i smaczne wysokobiałkowe przekąski 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Bananowe „sushi” – śniadanie, które przygotujesz w 10 minut Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Racuszki z jabłkiem Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Marchewkowy serniczek