Dieta, która wspomoże Twój zmęczony zimą organizm – dieta na tzw. przesilenie wiosenne

Zimą więcej czasu spędzamy w domu, mało się ruszamy i jemy bardziej kalorycznie. Jadłospis często jest ubogi w warzywa i owoce. Zmęczenie powoduje, że jemy coś na szybko a później zasiadamy pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądamy pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin i składników mineralnych. Pojawia się słoneczko, dzień staje się coraz dłuższy więc powinniśmy mieć ochotę na spacery i większą aktywność fizyczną. Niestety często nie mamy na to po prostu siły. Zmęczenie i znużenie ponurymi dniami bierze górę. Dopada nas przesilenie wiosenne. Czas skończyć z narzekaniem, trzeba zacząć się prawidłowo odżywiać i dbać o ruch! Co można zrobić aby poczuć się lepiej?

Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowe zaopatrzenie w zdrowe produkty. W naszej kuchni powinny znaleźć się warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, orzechy, które dodadzą nam odpowiednio zbilansowanej energii, witamin i składników mineralnych.

Jakie to produkty?

  • Papryka - źródło witaminy C, A oraz potasu.100 g papryki to jedynie 28 kcal
  • Jarmuż - źródło witaminy C, A, potasu i wapnia. 100 g jarmużu to około 30 kcal
  • Borówki amerykańskie - źródło witaminy C, A, B, PP, zawierają fitoestrogeny, antyoksydanty i antocyjany, selen, cynk, potas, wapń, miedź i mangan. 100 g to 57 kcal
  • Granat - źródło witaminy C, A, B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. 100 g pestek granatu to 68 kcal
  • Figi suszone – źródło potasu, wapnia, magnezu. 100 g to 290 kcal
  • Orzechy brazylijskie – źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu. 100 g orzechów brazylijskich to 656 kcal
  • Kasza gryczana – źródło flawonoidów, w tym rutyny. W kaszy gryczanej znajduje się potas, fosfor, magnez, wapń. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jest naturalnie bezglutenowa. 100 g suchej kaszy to 346 kcal
  • Brokuły – źródło potasu, wapnia, fosforu, selenu. Brokuł obfituje w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C i A. 100 g to 27 kcal
  • Pomarańcze – źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu. W pomarańczy znajdują się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C i A. 100 g to 44 kcal
  • Winogrona czarne – to przede wszystkim źródło reswerartolu. Resweratrol wykazuje się aktywnością biologiczną, wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Można jeszcze długo wymieniać wiele różnych prozdrowotnych produktów jak np. chia, komosa ryżowa, amarantus, jabłka, gruszki, maliny. Pamiętajmy, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował niezbędne jest jeszcze jego odpowiednie nawodnienie.

Zapotrzebowanie na wodę jest indywidualne, zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, składu diety i warunków atmosferycznych.

Jeśli zadbamy o różnorodność naszej diety na pewno łatwiej będzie nam pokonać przesilenie wiosenne. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz stan zdrowia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie możemy jednak zapominać o aktywności fizyczne – pamiętajmy ruch to zdrowie.

Osobom, które są zapracowane i nie mają czasu aby dokładnie przemyśleć swój sposób żywienia, polecam aby udały się na wizytę do wykwalifikowanego, dyplomowanego dietetyka, który w fachowy sposób ułoży spersonalizowany jadłospis.

Więcej o przesileniu wiosennym

Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Zobacz również: Jakie partie ciała wyrzeźbisz, ćwicząc na tych sprzętach?

Literatura:
Prof. dr hab. med. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

Źródło: Mądre Żywienie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oreo fit 5 fit śniadań z płatków owsianych Tych produktów nie jedz przed treningiem Tygodniowy jadłospis od Ewy Chodakowskiej 6 przekąsek, po które możesz sięgać po godzinie 20 Produkty, od których możesz być uzależniony ze względu na znak zodiaku Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Smoothie, które oczyszcza jelito grube i wysmukla talię FIT deser Bounty z kubeczka TARTA DAKTYLOWA Z PROTEINOWYM KREMEM KOKOSOWYM i borówkami Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Obłędny pudding z tapioki z wanilią, musem z mango i truskawkami Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Przepis na wrap z grillowanym kurczakiem i warzywami FIT ptasie mleczko