Dieta, która wspomoże Twój zmęczony zimą organizm – dieta na tzw. przesilenie wiosenne

Zimą więcej czasu spędzamy w domu, mało się ruszamy i jemy bardziej kalorycznie. Jadłospis często jest ubogi w warzywa i owoce. Zmęczenie powoduje, że jemy coś na szybko a później zasiadamy pod kocykiem i czytamy ulubioną książkę lub oglądamy pasjonujący nas film. W ten sposób organizm gromadzi nadmiar spożytej energii w postaci tkanki tłuszczowej i powoli wyczerpują mu się zasoby witamin i składników mineralnych. Pojawia się słoneczko, dzień staje się coraz dłuższy więc powinniśmy mieć ochotę na spacery i większą aktywność fizyczną. Niestety często nie mamy na to po prostu siły. Zmęczenie i znużenie ponurymi dniami bierze górę. Dopada nas przesilenie wiosenne. Czas skończyć z narzekaniem, trzeba zacząć się prawidłowo odżywiać i dbać o ruch! Co można zrobić aby poczuć się lepiej?

Przede wszystkim należy zadbać o prawidłowe zaopatrzenie w zdrowe produkty. W naszej kuchni powinny znaleźć się warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty, orzechy, które dodadzą nam odpowiednio zbilansowanej energii, witamin i składników mineralnych.

Jakie to produkty?

  • Papryka - źródło witaminy C, A oraz potasu.100 g papryki to jedynie 28 kcal
  • Jarmuż - źródło witaminy C, A, potasu i wapnia. 100 g jarmużu to około 30 kcal
  • Borówki amerykańskie - źródło witaminy C, A, B, PP, zawierają fitoestrogeny, antyoksydanty i antocyjany, selen, cynk, potas, wapń, miedź i mangan. 100 g to 57 kcal
  • Granat - źródło witaminy C, A, B, kwasu foliowego, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. 100 g pestek granatu to 68 kcal
  • Figi suszone – źródło potasu, wapnia, magnezu. 100 g to 290 kcal
  • Orzechy brazylijskie – źródło potasu, wapnia, magnezu, fosforu. 100 g orzechów brazylijskich to 656 kcal
  • Kasza gryczana – źródło flawonoidów, w tym rutyny. W kaszy gryczanej znajduje się potas, fosfor, magnez, wapń. Zawiera witaminy z grupy B oraz kwas foliowy, jest naturalnie bezglutenowa. 100 g suchej kaszy to 346 kcal
  • Brokuły – źródło potasu, wapnia, fosforu, selenu. Brokuł obfituje w witaminy z grupy B, kwas foliowy, witaminę C i A. 100 g to 27 kcal
  • Pomarańcze – źródło potasu, wapnia, fosforu i magnezu. W pomarańczy znajdują się również witaminy z grupy B, kwas foliowy, witamina C i A. 100 g to 44 kcal
  • Winogrona czarne – to przede wszystkim źródło reswerartolu. Resweratrol wykazuje się aktywnością biologiczną, wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego, działa przeciwzapalnie, przeciwutleniająco oraz chroni przed chorobami neurodegeneracyjnymi.

Można jeszcze długo wymieniać wiele różnych prozdrowotnych produktów jak np. chia, komosa ryżowa, amarantus, jabłka, gruszki, maliny. Pamiętajmy, że aby nasz organizm prawidłowo funkcjonował niezbędne jest jeszcze jego odpowiednie nawodnienie.

Zapotrzebowanie na wodę jest indywidualne, zależy od wieku, płci, aktywności fizycznej, składu diety i warunków atmosferycznych.

Jeśli zadbamy o różnorodność naszej diety na pewno łatwiej będzie nam pokonać przesilenie wiosenne. Pamiętajmy, że odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca nasze zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz stan zdrowia jest kluczem do dobrego samopoczucia i zdrowia. Nie możemy jednak zapominać o aktywności fizyczne – pamiętajmy ruch to zdrowie.

Osobom, które są zapracowane i nie mają czasu aby dokładnie przemyśleć swój sposób żywienia, polecam aby udały się na wizytę do wykwalifikowanego, dyplomowanego dietetyka, który w fachowy sposób ułoży spersonalizowany jadłospis.

Więcej o przesileniu wiosennym

Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Zobacz również: Pomysły na rodzinną aktywność fizyczną

Literatura:
Prof. dr hab. med. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej, Instytut Żywności i Żywienia, 2012.

Źródło: https://madrezywienie.pl/przesilenie-wiosenne/

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia?

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Domowe pralinki Sok pomidorowy - składniki odżywcze, właściwości odchudzające, właściwości upiększające Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Gorąca woda – najtańszy lek świata