FODMAP – założenia i zastosowanie diety z niskim FODMAP

Skąd nazwa FODMAP ? Fermentable – łatwo fermentujące, Oligosaccharides – dwucukry (galakto – fruktooligosacharydy), Disaccharides – dwucukry (laktoza), Monosaccharides – cukry proste (fruktoza) And Polyols - alkohole wielowodorotlenowe (sorbitol, mannitol, ksylitol, maltitol).

FODMAP

to węglowodany krótkołańcuchowe i alkohole wielowodorotlenowe, naturalnie występujące w produktach spożywczych. Są rozpuszczalne w wodzie, mają wysokie ciśnienie osmotyczne (zwiększają płynną treść jelit) oraz są słabo absorbowane ze światła jelita.

Łatwo ulegają fermentacji, która prowadzi do powstawania gazów (m.in. metanu) i rozdęcia jelita grubego. Produkty te spożywane przez osoby zdrowe wywołują niewielkie wzdęcia. Natomiast osoby z nadwrażliwością odczuwają ból brzucha, wzdęcia, zaparcia, objawy związane z IBS (zespół jelita wrażliwego).

Badania nad dietą o niskim FODMAP rozpoczęto już w 1999 roku a zakończono w 2009 roku przez australijskich naukowców. Zespołowi przewodniczyła dr Sue Shepard.

Dlatego dieta z niskim FODMAP – czyli z małą zawartością węglowodanów fermentujących – to dieta eliminacyjna skierowana jest przede wszystkim do osób cierpiących na zespół jelita nadwrażliwego (IBS).

Główne założenie diety to podział produktów na dwie grupy z dużą i niską zawartością FODMAP.

Produkty o niskiej zawartości FODMAP:

Owoce:

banany, melon kantalupa, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, grejpfruty, cytryny, limonki, jagody, truskawki, marakuja, maliny, rabarbar.

Warzywa:

marchew, pomidory, ogórki, papryka, chili, oliwki, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, fasola zielona, szpinak, pasternak, ziemniaki, szczypior, imbir.

Zboża i ich produkty:

orkisz, ryż, płatki ryżowe, owies, płatki owsiane, komosa ryżowa, polenta.

Zobacz również: Wiosenny detoks

Białko:

wołowina, drób, jagnięcina, ryby, wieprzowina, cielęcina, jaja, tofu, tempeh, orzechy: włoskie, ziemne, macadamia, pini.

Nabiał i produkty mleczne:

mleko bezlaktozowe, mleko ryżowe, masło, jogurty bezlaktozowe, sery.

Inne:

syrop klonowy, glukoza, syrop złocisty.

Produkty o wysokiej zawartości FODMAP:

Owoce:

jabłko, gruszka, arbuz, mango, gruszka chińska nashi, nektarynka, brzoskwinie, morele, wiśnie, jeżyny, śliwki, persymona, owoce suszone, owoce z puszki.

Warzywa:

szparagi, karczochy, kalafior, soczewica, groszek zielony, grzyby, czosnek, cebula, cebula dymka, szalotka.

Zboża i ich produkty:

żyto, pszenica, jęczmień.

Białko:

nasiona roślin strączkowych, orzechy nerkowca i pistacje.

Nabiał i produkty mleczne:

sery ricotta, wiejski, mleko skondensowane, mleko, jogurt, lody, bita śmietana.

Inne:

syrop z agawy, miód, syrop glukozowo-fruktozowy, syrop kukurydziany, fruktoza, sorbitol, mannitol.

Aby dieta eliminacyjna była prawidłowo zbilansowana konieczna jest fachowa pomoc dietetyka. Nieumiejętne eliminowanie produktów prowadzi do powstania niedoborów żywieniowych, które dodatkowo osłabiają dotknięty chorobą organizm. Często poprawę przynosi zredukowanie ilości spożywanych produktów bogatych w FODMAP, bez konieczności całkowitej eliminacji tych produktów. Dieta powinna być odpowiednio spersonalizowana uwzględniająca ogólny stan zdrowia oraz inne towarzyszące jednostki chorobowe.

Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Literatura:

Review Article, How to institute the low-FODMAP diet Jacqueline S Barrett, Central Clinical School, Department of Gastroenterology, Monash University, Melbourne, Victoria, Australia,
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28345807
The Low FODMAP Diet: Many Question Marks for a Catchy Acronym. Catassi G, Lionetti E, Gatti S, Catassi C. Nutrients. 2017 Mar 16;9(3). pii: E292. doi: 10.3390/nu9030292. Review,
Use of the low-FODMAP diet in inflammatory bowel disease. Gibson PR.
J Gastroenterol Hepatol. 2017 Mar;32 Suppl 1:40–42. doi: 10.1111/jgh.13695. Review.

Źródło: Mądre Żywienie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Przepis na „witaminowego shota” Przepis na białkowe ciastka orzechowe bez pieczenia Przepis na niskokaloryczną galaretkę z BCAA FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Fit ciasto z masła orzechowego 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Jagodowy sernik na zimno Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Racuszki z jabłkiem Weekendowy jadłospis Ewy Chodakowskiej Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Co się zmieni w organizmie, jeżeli wzbogacisz dietę w płatki owsiane? Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem 3 pomysły na obiad za 8 złotych z menu Ewy Chodakowskiej

Popularne w tym tygodniu:

Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto z masła orzechowego Co Ewa Chodakowska poleca jeść na kolację? Pięć prostych i niskokalorycznych przepisów FIT ciasto czekoladowo-buraczane bez mąki pszennej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Sałatka na lunch z 4 składników, która syci aż do kolacji Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na drugie śniadanie. Pięć przepisów Racuszki z jabłkiem Szybkie 4-składnikowe zdrowe i niskokaloryczne desery Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie