Trądzik pospolity – jaką zastosować dietę aby złagodzić objawy?
AGNIESZKA BLUMCZYŃSKA • dawno temuTrądzik pospolity (acne vulgaris) dotyka przede wszystkim młodych ludzi, nastolatków. Ma związek z nadczynnością gruczołów łojowych. Trądzik charakteryzuje się występowaniem zaskórników, ropnych torbieli, grudek. Schorzenie to częściej dotyka chłopców i mężczyzn, najczęściej umiejscawia się na twarzy i plecach. Trądzik jest dość trudny w leczeniu, najczęściej stosuje się miejscowo środki przeciwbakteryjne, maści z antybiotykiem a w cięższych przypadkach również lekarze zalecają stosowanie antybiotyków doustnie.
Nadeszły ciepłe dni, coraz częściej zdejmujemy z siebie wierzchnie okrycia. Zdaję sobie sprawę, że osoby, którym towarzyszy trądzik chciałyby robić to bez skrępowania, czuć się komfortowo. Czy jest to możliwe?
Trądzik pospolity – czy można wspomóc leczenie dietą? Oczywiście tak!
Zobacz też: Wpływ diety na problemy skórne
Podstawowe zasady diety, która pomoże złagodzić uciążliwe objawy jakie daje trądzik.
1. Co należy wyeliminować z jadłospisu?
- żywność wysoko przetworzoną, czyli dania typu fast food (zapiekanki, hamburgery, pizza, frytki)
— czekoladę, słodycze, napoje słodzone,
— ostre przyprawy,
— kawę, mocną herbatę,
— produkty zawierające konserwanty,
— niektóre badania mówią o wyeliminowaniu mleka ze względu na dużą zawartość hormonów (w tym lodów, serów, itp.). Mleko warto zastąpić mlekiem pochodzenia roślinnego.
2. Co powinno znaleźć się w jadłospisie?
— produkty o niskim indeksie glikemicznym, nieprzetworzone,
— produkty bogate w antyoksydanty (owoce jagodowe, ciemnoczerwone, żółte i pomarańczowe; warzywa pomarańczowe oraz zielone, min. szpinak, awokado, dynia),
— produkty bogate w cynk (pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, jaja, pestki dyni, suche nasiona roślin strączkowych, migdały, płatki owsiane),
— dieta powinna być ubogoenergetyczna i lekkostrawna,
— należy dbać o odpowiednie nawodnienie organizmu, które również poprawia stan skóry,
— dieta powinna być indywidualnie dopasowana do pacjenta.
Zobacz też: Zdrowe produkty spożywcze o działaniu anti-aging
3. Liczne badania kliniczne wskazują na zasadność wprowadzenia do jadłospisu: kwasów tłuszczowych omega – 3 (np. tłuste ryby morskie, olej rybi, awokado, nasiona szałwii hiszpańskiej – chia ) oraz probiotyków.
4. Należy zadbać o prawidłową masę ciała, wprowadzić aktywność fizyczną.
5. Poza zmianami w diecie należy pamiętać o higienie twarzy, rąk, stosowaniu odpowiednich płynów do przemywania skóry.
Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl
Literatura:
1. www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4884775
2. H. Bojarowicz, B. Woźniak ,Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471–475,
3. A. Baranowska, E. Krajewska-Kułak, J. Szepietowski, Standard edukacji pielęgniarskiej wobec pacjentów z trądzikiem, praca poglądowa,
4. Langer A., Postępowanie w trądziku zwykłym, Vademecum dermatologa, Wydawnictwo LekSeek Polska Sp. z o.o., Warszawa 2007: 21–2,
5. Praktyczny poradnik dietetyki, M. Jarosz, 2012,
Źródło: Mądre Żywienie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze