Woda – nie uwierzysz, że pijąc wodę, szybciej schudniesz!
AGNIESZKA BLUMCZYŃSKA • dawno temuWoda w organizmie człowieka jest składnikiem wchodzącym w skład wszystkich komórek i tkanek, można powiedzieć, że pełni funkcję budulcową. Organizm człowieka średnio składa się w 60% z wody, jest ona niezbędna do życia. Prawidłowe nawodnienie jest warunkiem prawidłowo przebiegających procesów przemiany materii oraz prawidłowego tempa utleniania tłuszczów.
Głównym źródłem wody w diecie są napoje. Bilans wody w organizmie powinien wynosić zero. Jest to możliwe gdy woda dostarczana do organizmu równoważy się z jej stratami. Woda powinna być spożywana w ilości odpowiedniej dla wieku, płci, z uwzględnieniem warunków środowiska oraz aktywności fizycznej.
Co się dzieje gdy woda w organizmie nie znajduje się na odpowiednim poziomie?
Niedobór wody w organizmie spowodowany niskim spożyciem płynów, a także stosowaniem leków diuretycznych oraz nadmiernym poceniem się, powoduje miedzy innymi:
- złe samopoczucie,
- obniżenie koncentracji,
- zmniejszone wydzielanie śliny i suchość w ustach,
- bezsenność,
- zaburzenie koordynacji ruchowej,
- rozdrażnienie,
- zmniejszenie ilości oddawania moczu oraz produktów pochodzących z przemiany materii – zatrucie organizmu!
- jeśli stan niedoboru wody trwa dłuższy czas, może prowadzić do kamicy nerkowej.
Jakie korzyści płyną z odpowiedniego nawodnienia organizmu?
Woda w żywieniu człowieka jest bez wątpienia bardzo ważnym elementem. Jej prawidłowa podaż przyczynia się do:
- spadku zachorowań na raka jelita grubego, występowanie polipów – przeprowadzone badania wykazały, że spożycie 5-ciu szklanek wody dziennie zmniejsza ryzyko zachorowań,
- obniżenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca – badanie wśród 12017 kobiet oraz 8260 mężczyzn, które trwało 6 lat unaoczniło, iż u mężczyzn, którzy spożywali 5 szklanek wody dziennie ryzyko to zmniejszyło się o 54%, w przypadku kobiet procent spadku ryzyka wyniósł 41,
- zmniejszenia zachorowań na raka pęcherza moczowego oraz kamicę nerkową,
- skrócenia czasu występowania napadów migreny – woda wypijana w ilości 1,5 litra na dobę skraca napady o 21 godzin.
Długość i intensywność ćwiczeń | Napój |
---|---|
Ćwiczenie trwające < 30 minut | Nic, woda |
Ćwiczenia o niskiej/ umiarkowanej intensywności trwające < 60 minut | Woda |
Ćwiczenia o dużej intensywności trwające < 60 minut | Napoje sportowe hipotoniczne lub izotoniczne, Sok owocowy rozcieńczony wodą w stosunku 2:1 |
Ćwiczenia o dużej intensywności trwające > 60 minut | Napoje sportowe hipotoniczne lub izotoniczne, napoje zawierające polimery glukozy, sok zagęszczony (całkowicie naturalny) rozcieńczony w stosunku 6:1 |
A teraz bardzo pożądany efekt odpowiedniego nawodnienia!
- po pierwsze woda charakteryzuje się brakiem kaloryczności – wybierając ją jako główne źródło nawodnienia, rezygnując ze słodzonych napojów, automatycznie obniżamy kaloryczność naszej diety. Nie jest to jednoznaczne ze spożywaniem napojów typu „zero kalorii” słodzonych zamiennikami cukru, czyli słodzikami – badania wykazały, że spożywanie tego typu napojów zwiększa spożycie „słodkiej żywności” oraz wzrost poziomu insuliny we krwi,
- spożywana woda w prawidłowej ilości prowadzi do lipolizy (procesu rozkładu trójglicerydów w tkance tłuszczowej). Najwyższy poziom utleniania trójglicerydów jest możliwy do uzyskania gdy stężenie insuliny jest niskie, ponieważ ona hamuje ten proces. Woda wpływa na obniżenie poziomu insuliny dlatego proces lipolizy zachodzi efektywnie,
- woda powoduje przyspieszenie tempa procesów metabolicznych, a to powoduje zwiększenie aktywacji AUN (Autonomiczny Układ Nerwowy), zwiększenie zużycia glukozy, co ma pływ na wzrost tempa lipolizy, przyspieszenie procesów metabolicznych i w ten sposób wspomaga redukcję masy ciała.
Mam nadzieję, że udało mi się przekonać większość niedowiarków, że odpowiednie nawodnienie organizmu jest kluczem pomocnym w rozwiązaniu lub zapobieganiu wielu schorzeniom, a co najważniejsze POMAGA ZREDUKOWAĆ NADMIAR TKANKI TŁUSZCZOWEJ!
mgr Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl
Literatura:
1. K. Wiśniewska, E. Kurowska, K. Okręglicka, Wpływ spożycia wody na masę ciała, Wiadomości Lekarskie 2014, tom LXVII, nr 2, cz. I,
2. H. Weker, M. Więch, Woda w żywieniu najmłodszych dzieci – jej znaczenie i kryteria wyboru, Probl Hig Epidemiol 2013, 94(4): 766–768,
3. M. Jarosz, Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja, Instytut Żywności i Żywienia 2012.
Źródło: Mądre Żywienie
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze