Dieta dla serca – nie wierzysz? A jednak to możliwe

Dieta dla serca wspomoże jego pracę i funkcjonowanie. Zbliża się właśnie Światowy Dzień Serca, który przypada na ostatni weekend września. W tym roku przypada na 23 - 24 września.

Na początek trochę anatomii
Serce (cor) to najważniejszy narząd zbudowany z mięśnia poprzecznie – prążkowanego, jego funkcja to pompowanie krwi do całego organizmu. W organizmie człowieka występuje krwiobieg duży i mały. Duży rozpoczyna się w komorze lewej. Aortą (tętnicą główną) a następnie mniejszymi tętnicami i naczyniami włosowatymi krew dostarczana jest do narządów ciała.

Dzięki naczyniom włosowatym, które wnikają do tkanek zachodzi oddanie tlenu i składników odżywczych oraz pobranie CO2. Następnie krew odpływa żyłami do prawego przedsionka. Mały krwiobieg swój początek ma w prawej komorze, doprowadza krew do płuc gdzie następuje utlenowanie krwi. Skurcz i rozkurcz przedsionków i komór jest cykliny i w spoczynku trwa około 800 ms, w spoczynku w rytmie 1,2 Hz czyli 72 na minutę.

Musisz to wiedzieć!

Największe ryzyko zgonu!
Według aktualnych danych WHO spośród 56,4 milionów zgonów w 2015 roku na całym świecie największymi zabójcami są udar mózgu i choroba niedokrwienna serca. Stanowi to łącznie 15 milionów zgonów w 2015 roku.

Analizując czynniki ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego niektóre z nich można modyfikować. Należą tu niezdrowa dieta, otyłość, brak aktywności fizycznej, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu.

Jakie to choroby ?
Do chorób układu sercowo- naczyniowego należą:
— choroba niedokrwienna serca (zawał serca)
— choroba wieńcowa,
— dławica piersiowa,
— miażdżyca,
— nadciśnienie tętnicze,
— zakrzepica żył głębokich,
— choroba naczyń mózgowych (udar mózgu).

Palenie papierosów zwiększa ryzyko zgonów dwu-trzykrotnie z powodu choroby wieńcowej i choroby naczyń mózgowych. Ryzyko rośnie wraz z wiekiem, wyższe jest u kobiet. Ryzyko znacznie obniża się w ciągu pierwszych dwóch lat po zaprzestaniu palenia.

Dlatego aby dbać o układ sercowo — naczyniowy należy przestrzegać prawidłowych zasad żywienia, regularnie uprawiać aktywność fizyczną, utrzymywać prawidłową masę ciała oraz zrezygnować z używek.

Jaka dieta dla serca będzie najlepsza?

Badania wykazują, że stosowanie diety śródziemnomorskiej ma korzystny i ochronny wpływ na serce i układ krążenia.

Oto produkty, które należy wprowadzić do codziennego jadłospisu:
Produkty pełnoziarniste: kasze, ryż, pieczywo, makarony.

  • Tłuszcze roślinne: olej rzepakowy, lniany, oliwa z oliwek.
  • Ryby morskie, zwłaszcza tłuste.
  • Białe mięso: indyk, kurczak.
  • Nasiona roślin strączkowych.
  • Duże ilości warzyw, owoce i orzechy z umiarem.
  • Mleczne napoje fermentowane: jogurt naturalny, kefir, maślanka.
  • Sery białe.

Nie wolno zapominać o aktywności fizycznej, która jest nieodzownym składnikiem śródziemnomorskiego stylu życia.

Unikać należy natomiast:

  • Pszennych, oczyszczonych i wysoko przetworzonych produktów zbożowych: białe pieczywo, makarony, ryż, ciasta, itp.
  • Tłuszczy zwierzęcych.
  • Czerwonego mięsa.
  • Tłustych serów.

Dieta dla serca – przykładowy obiad

Łosoś z grilla z komosą ryżową i sałatką z warzyw

Składniki:

  • Łosoś świeży — 110g
  • Zioła — do woli
  • Komosa ryżowa – 60g

Sałatka z warzyw:

  • Mix sałat — 100g
  • Rukola — 50g
  • Pomidorki koktajlowe — 120g
  • Ogórek zielony — 100g
  • Olej lniany – 1 łyżeczka (3g)

Rola warzyw w zdrowej diecie

Wykonanie:
Rybę przyprawić ulubionymi ziołami, usmażyć na grillu. Komosę dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, ugotować w lekko osolonej wodzie w stosunku 1 : 2. Warzywa umyć, pomidorki pokroić na połówki, ogórki w półplastry. Wymieszać składniki, doprawić lekko do smaku i skropić olejem. Wartość kaloryczna obiadu — 525 kcal.

mgr Agnieszka Blumczyńska — madrezywienie.pl

Literatura:
Choroby wewnętrzne, Kompendium medycyny praktycznej, Szczeklik, Medycyna Praktyczna, Kraków 2013.
Fizjologia człowieka w zarysie, W. Z. Traczyk, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2010.
http://www.who.int/en

Źródło: Mądre Żywienie

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Kefir naturalny Czarnocin – z krainy mlekiem płynącej Niedocenione superfoods, które skutecznie wpomogą utratę wagi Kasza jaglana – czy już ją znacie? Tefal Hero – gotujemy w garnkach ze stali nierdzewnej Awokado – naturalny pogromca tłuszczu na brzuchu Co jest zdrowsze – ziemniaki czy bataty? Jak wybrać dobry ryż? Sezonowe warzywa i owoce Zdrowe odchudzanie Prawdopodobnie najzdrowsza mąka na świecie - mąka kokosowa Czym są owoce persymony? Niskokaloryczne wersje popularnych deserów z jabłkami

Popularne w tym tygodniu:

Allergoff® − skuteczny neutralizator alergenów kurzu domowego